Ordblindeforeningen punkterer tre udbredte misforståelser om ordblindhed
Ordblindhed er stadig omgærdet af fordomme og misforståelser – og det kan have store konsekvenser for dem, der lever med det. I et nyligt opslag på sociale medier sætter Ordblindeforeningen fokus på tre af de mest udbredte misforståelser om ordblindhed. Her får du et kort overblik over pointerne – og hvorfor det er så vigtigt, at vi får skilt fakta fra myter.
Misforståelse 1: “Bogstaverne hopper rundt”
Ifølge Ordblindeforeningen viser både dansk og international forskning, at ordblindhed ikke handler om, at bogstaverne flytter sig eller er slørede. Ordblindhed er en medfødt, neurobiologisk udfordring, der skyldes, at hjernen har svært ved at koble bogstaver med de rigtige lyde. Det betyder, at problemet ligger i sprogbearbejdningen – ikke i synet.
Misforståelse 2: “Ordblindhed skyldes dårligt syn”
Det er en sejlivet myte, at ordblindhed hænger sammen med synsproblemer, men det passer ikke. Ordblindhed handler ikke om øjets evne til at se bogstaver, men om hjernens evne til at tolke dem. Derfor hjælper det heller ikke at give ordblinde synshjælpemidler – udfordringen ligger et helt andet sted.
Misforståelse 3: “Ordblinde er mindre intelligente”
Denne misforståelse er desværre både skadelig og forkert. Der er ingen sammenhæng mellem ordblindhed og intelligens. Ordblindhed handler ikke om dovenskab eller manglende evner – men om en livslang udfordring, som kræver specialiseret støtte og de rette redskaber.
Med den rette indsats kan ordblinde udvikle deres skriftsproglige kompetencer – og trives både fagligt og personligt også på den lange bane.