Når morfemer bliver en del af hverdagen – en succesoplevelse fra undervisningen
At lære noget nyt kan være en udfordring – især for ordblinde børn. Derfor er det en kæmpe glæde at opleve, hvordan elever tager nye begreber til sig med engagement og nysgerrighed.
I det seneste undervisningsforløb har vi arbejdet intensivt med morfemer, og det har været fantastisk at se, hvor hurtigt eleverne har grebet stoffet. De har ikke bare lært det – de har gjort det til en del af deres hverdag.
Et af mine succeskriterier er, at eleverne anvender det, de lærer, i deres dagligdag. I dag fortalte en elev mig, at han i går var i madgruppe, hvor de lavede mexicansk mad. Pludselig begyndte han at reflektere over, hvilke rodmorfemer der findes i ordet tacoskaller, og han kunne endda lære sin madgruppe om rodmorfemer og bøjningsmorfemer.
Det er netop den slags øjeblikke, der viser, at læring ikke kun sker i undervisningen – den bliver en del af elevernes tankegang og sprog. Når børn begynder at anvende deres nye viden spontant i hverdagen, ved jeg, at jeg har ramt noget vigtigt. Det minder mig også om, hvorfor jeg netop brænder for at hjælpe børn til en god skolegang.
Forældre til ordblinde børn ved, hvor stor en udfordring læsning og skrivning kan være. Men når jeg arbejder med sprogets byggesten på en måde, der giver mening for eleverne skabes en indlæring, der både er dyb og vedvarende.