Hvad betyder det, når mit barn får rød, gul eller grøn i ordblindetesten?
I øjeblikket tester jeg elever på Lyngby Friskole med den nationale ordblindetest. For mange forældre (og børn) opstår der en masse spørgsmål bagefter: Hvad betyder resultatet egentlig – og hvad går opgaverne ud på? I dette blogindlæg forklarer jeg både, hvad testen måler, og hvordan man kan forstå de tre farver: rød, gul og grøn. Men også, hvad det betyder for barnet – følelsesmæssigt og i hverdagen.
📘 Hvad er ordblindetesten?
Ordblindetesten er en digital test, som bruges i hele landet til at afklare, om en elev har ordblindhed. Den kan tages fra slutningen af 3. klasse og opefter, og den måler især på:
Evnen til at koble lyd og bogstav
Afkodning af nonsensord (altså ord, man ikke kan genkende fra hukommelsen)
Bearbejdning af lydstrukturer i ord
De tre deltest i Ordblindetesten er: Find stavemåden, Find det der lyder som et ord og Basal ordforrådsprøve.
Det er ikke en test af intelligens – men en test af, hvordan hjernen arbejder med skriftsprog. Testen giver et resultat i grøn, gul eller rød – og det kan for nogle børn være en stor mundfuld.
🔴 Hvis barnet testes ordblind – det kan føles overvældende
For nogle børn kan det være rigtig svært at få at vide, at de er ordblinde. Det kan vække følelser som usikkerhed, skam eller følelsen af ikke at være “som de andre”.
Det er helt normalt.
Derfor er det vigtigt at tage sig god tid – og skabe en langsom, tillidsfuld og løbende dialog, hvor barnet gradvist får forståelse for, hvad ordblindhed er.
Og det betyder især meget, når eleverne opdager, at de ikke er alene – og ikke er forkerte.
Der er faktisk masser af kendte og dygtige mennesker, der er ordblinde, fx:
Anders Matthesen (komiker/skuespiller)
Thomas Skov (tv-vært og forfatter)
Tom Cruise (skuespiller)
De har ikke ladet sig begrænse af ordblindheden – og det behøver dit barn heller ikke.
For at give et konkret eksempel på, hvordan ordblindhed ikke behøver at være en hindring, kan du se denne video med komikeren Christian Fuhlendorff, hvor han deler sine erfaringer med at klare sig som ordblind:
Christian Fuhlendorff om at være ordblind
I denne video fortæller komiker Christian Fuhlendorff ærligt og humoristisk om sine erfaringer med at være ordblind – både som barn og voksen. Han deler sine personlige strategier, udfordringer og hvordan han har lært at bruge sine styrker på trods af ordblindheden.
En stærk og inspirerende fortælling, der viser, at ordblindhed ikke er en hindring for at nå sine mål – hverken i skolen eller i livet.
🟢🟡🔴 Hvad betyder farverne?
🟢 Grøn – ikke ordblind
Barnet har en typisk fonologisk bearbejdning og har ikke tegn på ordblindhed. Men det udelukker ikke, at der kan være andre typer læsevanskeligheder i spil.
🟡 Gul – usikker vurdering
Barnet kan have fonologiske udfordringer. Her anbefales tæt opfølgning og ekstra observationer. Mange børn i denne kategori har glæde af støtte og adgang til læse- og skriveteknologi og ekstraundervisning.
🔴 Rød – ordblind
Testen viser tydeligt, at barnet har de fonologiske vanskeligheder, som kendetegner ordblindhed. Det betyder, at barnet har ret til støtte og hjælpemidler – fx læse- og skriveteknologi og særlig prøveafvikling.
Men vigtigst af alt: Ordblindhed er ikke en hindring, hvis barnet får den rette støtte og forståelse. Når børn får bearbejdet følelserne omkring det og får integreret gode strategier i forhold til LST (læse- og skriveteknologi), så begynder tingene at give mening – og mange oplever fornyet mod og glæde og vigtigst af alt, kan de deltage på lige fod med klassekammerater.
Hvad gælder i grundskolen?
I grundskolen er der klare rammer for test og støtte, som det er vigtigt at kende som forælder.
Skolen kan teste for ordblindhed fra slutningen af 3. klasse,
Og forældre har retskrav på testen fra 1. marts i 4. klasse.
Hvis barnet vurderes ordblindt, giver det adgang til støtte, fx i form af LST (læse- og skriveteknologi), adgang til Nota og prøverettigheder.
Hvad kan du som forælder gøre?
Tal åbent og roligt med dit barn - undgå at tale om fejl – tal i stedet om forskellige måder at lære på
Vis barnet, at der er mange veje til at få succes
Overvej, om barnet har brug for undervisning eller vejledning i LST
Har du brug for sparring?
Jeg arbejder dagligt med børn og unge med ordblindhed og skriftsprogsvanskeligheder – og jeg hjælper gerne med at forstå testresultater, støtteforløb og strategier.
📩 Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål.